A Terminál felhasználói élményének fokozása az Ubuntu Linux rendszeren

Bevezetésképpen gondolom a DOS parancssort senkinek se kell bemutatnom, mi mindenre használható, főleg azoknak, akik komolyabban is a számítástechnikával foglalkoznak. Szerencsére az Ubuntu Linux rendszer is tartalmaz egy ilyen, parancssori lehetőséget a számítógép vezérlésére. Ez a leírás a Terminál alapvető bemutatása után kitér magára a parancssoros megjelenés személyre szabására, azaz a Terminál beállításait tartalmazó felhasználói profilok létrehozására.

1) Terminál megismerése

A rendszer parancsértelmezőjét, azaz a Terminál-t sokféleképpen elindíthatjuk a későbbiek során, most indítsuk az alapértelmezés szerinti helyéről: Alkalmazások -> Kellékek -> Terminál. Indítást követően a már sokak által jól ismert DOS parancsor megjelenéséhez hasonlítható, ám attól eltérő működésű (már a használható parancsok szempontjából nézve is - pl.: dir helyett ls) felület jelenik meg.

2) Használat

A használható parancsok listáját mindenki megtekintheti itt.

3) Profilok

A Terminál ablak Szerkesztés -> Profilok... menüpontra lépve hozzunk létre egy új profilt, a név megadása egyelőre elég, továbblépve a ... profil szerkesztése fejlécű ablak következik, ahol nézzük meg az első, Általános fülön látható lehetőségeket.

Legelső sorban a létrehozáskor megadott profilnevet látjuk, amit meg is változtathatunk így utólag. Alatta a megjelenített szövegek betűkészletét változtathatjuk meg, amennyiben kikapcsoljuk a rögzített szélességű betűkészletek használata lehetőséget. A betűkészlet választásakor a betűcsaládot, méretet, és a stílust változtathatjuk teljesen egyénire, melyet a képernyő alján látható előnézeti képen figyelemmel kísérhetünk.

A Profilikon utáni gombra kattintva kiválaszthatjuk a Terminál alkalmazásra vonatkozó szimbólumot, profilonként külön mást és mást lehet, amivel megkönnyítjük az egynél több Terminál ablakkal való munka menetét, mivel így két Terminál ablaknak külön jelképes ikonja lehet, amellyel könnyedén tájékozódni tudunk például az ALT+TAB billentyűket lenyomva ablakváltásnál, melyik ablakra is van szükségünk éppen az ikon szerint.

A félkövér betűk használatának engedélyét külön be- és kikapcsolhatjuk a profil Általános fülén.
A Menük mutatása... lehetőséget kikapcsolva megszüntethetjük, hogy ha egynél több Terminál ablakot nyitunk, az ablak menüsora mindegyiknél megjelenjen.

A Terminálcsengő használata azt jelenti, hogy legyen-e hangjelzés (alapértelmezés szerint a számítógép alaplapjának "csipogása") a Terminál használata közben egyes műveleteknél - ha például Backspace billentyűvel kitörlünk egy helytelenül begépelt parancsot, és az első karakter törlését követően is megnyomjuk (túlnyomjuk), akkor hangjelzést ad, hogy nincs több törölnivaló karakter.
Az Általános fülön található utolsó opció arra vonatkozik, ha a Terminál ablakban lévő szövegből szeretnénk kijelölni, akkor mit érzékeljen szavaknak. Ez a funkció könnyítheti az egymást követő szavak közül egyetlen szó kijelölését.

A profil szerkesztőablakának következő füle a Cím és parancs, ahol főként a Parancs részt emelném ki, itt adhatunk meg néhány hasznos beállítást, például mely parancs fusson le minden egyes Terminál megnyitásakor. Az itteni beállításokat tapasztaltabb felhasználóknak ajánlom.

A profil testreszabásának talán legérdekesebb része következik, a Színek és Hatások fülön a megjelenést tudjuk szebbé varázsolni, a beépített sémák segítségével akár előre összeállított színek közül is kiválaszthatjuk a leginkább tetszőt, a felhasznált színek gombjaira kattintva pedig a színeket egyenként is módosíthatjuk.

A Hatások fülön a Terminál ablakán belülre az alapértelmezett fehér háttér helyett akár egy saját képet is kiválaszthatunk, amelyet a képernyő görgetésekor szintén görgethetünk, vagy hagyhatunk álló helyzetben. A számomra leglátványosabb és legötletesebb szerintem az Áttetsző háttér használata, melynek mértékét külön szabályozhatjuk.

A Gördülés fülre kattintva a gőrdítősáv elhelyezését tudjuk módosítani, attól függően kinek melyik oldalon esik jobban kézre. A Mentett sorok száma arra vonatkozik, hogy a Terminál-ban eddig megjelent szövegek soraiből mennyit lehessen felfelé visszagörgetni, vagyis ha például egy parancs lefutását követően az ablakba nem fért el minden kiírandó üzenet számunkra, akkor egyszerűen visszagörgetjük a szükséges sorokat. Ugyanezt a beállítást sorok száma helyett kilobájtban is meghatározhatjuk, a megyjegyzendő sorok tárhelyfoglalására vonatkozóan.

A profilra vonatkozó legutolsó (Kompatibilitás) fül a Terminál-ban futtatott egyes programok összeférhetőségét, együttműködését engedi változtatni, általában nincs szükség módosítani, így ne is változtassuk feleslegesen, mert néhány program helytelen működését eredményezhetjük.

Ha egynél több profilt is létrehozunk, akkor lehetőségünk van profilonként külön indítóikont létrehozni akár a munkaasztalra, akár a panelre. Létrehozáskor a Parancs mezőben a következő sor szerepeljen:

gnome-terminal --window-with-profile=PROFILNÉV

ahol a PROFILNÉV helyén a létrehozott profil neve szerepeljen.

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.